- Goed om te weten
- Praktische informatie Amerika
- Amerika in het kort
Amerika, officieel bekend als de Verenigde Staten (VS), is een groot land samengesteld uit wel 50 staten. Bezoek de bruisende steden, zoals New York City en laat alles tot jullie bezinken op Times Square. Of ga als filmster op pad in Los Angeles met het bekende Hollywood. Zingend door het muzikale zuiden en relaxen op het strand in Florida. Echte avonturen beleven jullie in de Nationale Parken met prachtige uitzichten en kleurrijke omgevingen. Ontdekken jullie het tijdens jullie familiereis Amerika? Ga dan goed voorbereid op reis, wij zorgen ervoor dat jullie niets vergeten!
Een geldig paspoort is vereist. Controleer of het document nog wel ruim voldoende geldig is, mocht je onverwachts langer moeten blijven. Let op dat kinderen ook hun eigen paspoort hebben.
Het voordeel van reizen naar Amerika is dat je geen visum nodig hebt, je hoeft alleen een ESTA-formulier in te vullen. Ook als je bij de Niagara Falls staat en de watervallen van de andere kant wilt bekijken. Zelfs dan heb je een reisdocument nodig, al is het maar voor een bezoekje van een half uur. Met een ESTA-formulier kun je tot 90 dagen in Amerika blijven. Wil je langer blijven? Dan dient je een visum aan te vragen bij de Amerikaanse ambassade.
Maar hoe gaat het aanvragen van een ESTA-formulier in zijn werk? Misschien heb je wel eens van kennissen vernomen dat het best lastig kan zijn. Er zijn dan ook behoorlijk wat stappen die je moet doorlopen. Als je de juiste documenten bij de hand hebt en er even 10 minuten voor uittrekt, is het zo aangevraagd. Houdt er rekening mee dat elke reiziger een ESTA nodig heeft, dit is dus ook van belang voor kinderen en baby’s.
Het aanvragen kun je het beste via de volgende website doen: https://application-esta.us.com/. Er zitten kosten verbonden aan de aanvraag. Je vult je persoonlijke gegevens in, paspoortgegevens, Social Media accounts, bedrijfsgegevens (ook als je geen eigen baas bent), je reisplan en beantwoordt een aantal vragen of je al eerder de Verenigde Staten hebt bezocht en of je een crimineel verleden hebt. Als alles ingevuld is, doe je de betaling met je creditcard en wordt je aanvraag binnen een week in behandeling genomen. Je krijgt via de mail een akkoord met een digitaal ESTA-formulier. Deze blijft 2 jaar geldig. Ideaal als je op korte termijn nog eens naar Amerika wilt afreizen.
Wanneer je samen met kinderen op reis gaat en niet allebei de ouders gaan mee op reis, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder om minderjarige kinderen mee te nemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Voor Amerika zijn geen inentingen verplicht.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Wanda (België), Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het jullie uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.
Maak hier jullie afspraak met Thuisvaccinatie.
Om medicijnen die je gebruikt mee op reis te kunnen nemen, kun je bij de plaatselijke apotheek een medicijnpaspoort aan vragen. Hierin staan alle medicijnen die je gebruikt en waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Sommige medicijnen, zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers, vallen onder de opiumwet en hiervoor heb je een aparte verklaring nodig. Voor meer informatie kijk op de website van de Rijksoverheid.
De munteenheid in de Verenigde Staten is de Amerikaanse Dollar (USD). De actuele wisselkoers van de Amerikaanse Dollar kan je terugvinden op www.wisselkoers.nl
Creditcards zijn het meest gangbare betaalmiddel in Noord-Amerika. Verhoog eventueel de limiet op je creditcard. Je kunt in alle landen pinnen met je pinpas en creditcard. Je kunt dollars pinnen op Schiphol bij de ABN Amro bank en bij het Grenswisselkantoor.
Houd er rekening mee dat je je betaalpas(sen) voor je vakantieperiode instelt voor gebruik van de pinautomaten buiten Europa. Dit kan gemakkelijk via de app van je bank.
Aangezien de Verenigde Staten zo enorm groot zijn, zijn er diverse tijdzones. Een overzichtje, geldend voor de wintertijd:
– Alaska Daylight Time (AKDT), bijvoorbeeld in Anchorage: 10 uur vroeger dan Nederland
– Pacific Daylight Time (PDT), bijvoorbeeld in San Francisco en Los Angeles: 9 uur vroeger dan Nederland
– Mountain Daylight Time (MDT), bijvoorbeeld in Denver: 8 uur vroeger dan Nederland
– Central Daylight Time (CDT), bijvoorbeeld in Chicago: 7 uur vroeger dan Nederland
– Eastern Daylight Time (EDT), bijvoorbeeld in New York: 6 uur vroeger dan Nederland
In de meeste staten van de USA, met uitzondering van Alaska en Hawaii heeft men ook zomer- en wintertijd. In de Verenigde Staten heet dat Daylight Saving Time.
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude dranken te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
De Verenigde Staten van Amerika is natuurlijk een enorm groot land, met daardoor verschillende klimaatzones, die niet in één zin zijn samen te vatten. De zomer in de Verenigde Staten loopt globaal gezien van mei tot en met september. En de winter is globaal van oktober/november tot en met februari/maart.
Een bijzonder periode om door het noordoosten van Amerika te reizen is de herfstvakantie, tijdens Indian Summer. De oranje rode herfstkleuren zijn prachtig in deze periode. Kijk samen je ogen uit!
De stopcontacten in Amerika zijn anders dan in Europa. Neem dus een reisstekker meer op reis met een klein verlengsnoer, zodat je hier meerdere apparaten in kunt doen.
In de VS levert het stroomnetwerk 110 Volt. In Nederland is dat 230 Volt. Apparaten als telefoons, laptops, tablets etc. werken in bijna alle gevallen zonder problemen op zowel 110 Volt als 230 Volt. Apparaten die vaak problemen geven zijn bijvoorbeeld een krultang, scheerapparaat of een föhn. Controleer voor de reis of je elektrische apparaten en opladers geschikt zijn voor 110 Volt netstroom.
We raden je aan om luchtige kleding mee te nemen en verschillende dingen die je over elkaar aan kunt trekken. Zo kan je ’s avonds een trui aandoen of een jas.
Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een T-shirt met (lange) mouwen om in te zwemmen tegen het verbranden.
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas/poncho of paraplu
– vest of sweater
– goede wandelschoenen
– zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s
Neem een voorraad mee voor de eerste dagen aan luiers/ voeding etc. De rest voor de normale dagelijkse verzorging kun je ook gewoon vinden in de Amerikaanse winkels. Pindakaas en jam is er ook te koop en in de grote wallmart vind je soms ook nog wel hagelslag/vlokken.
Het Nederlandse rijbewijs wordt bij autohuur (of camper) niet altijd als geldig document geaccepteerd. Wij adviseren u dringend om naast het Nederlandse rijbewijs ook een IRB (Internationaal Rijbewijs) mee te nemen. Met een huurauto of camper kunnen jullie flexibel met de kids Amerika ontdekken. Stop waar en wanneer jullie willen en geniet van al het moois dat Amerika heeft. Ontdekken jullie samen de bekende Route 66?
Richtlijnen voor je maaltijden zijn voor Amerika lastig aan te geven. Eet je bij een typisch Amerikaanse fastfoodketen, een eenvoudig restaurant op een foodmarket of ga je naar een fine dining restaurant. De prijs varieert al snel van enkele dollars tot 30 USD per persoon. Een broodje als picknickontbijt kost een paar dollar, een ontbijt in een restaurant kost al snel 15 USD.
In het kraanwater zit chloor. Wij raden aan om grote flessen water kopen en jullie eigen flessen/doppers te vullen.
Vrijblijvend en persoonlijk advies voor jullie familiereis? Onze reisspecialisten helpen je graag verder, via e-mail, telefoon, videobellen of bij ons op kantoor in Monnickendam.
Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.00 tot 17.30 uur.
Bel mij op 0299-233009
Contact opnemenJe kunt een rondreis, excursie of onze tips opslaan om deze later gemakkelijk terug te vinden. Dit doe je door op het ‘hartje’ te klikken. Vervolgens kun je een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop ‘reisvoorstel aanvragen’ te klikken.
Je kunt reisideeën toevoegen door op het hartje te klikken bij een reis.
Je reisideeën verwerken we in een reisvoorstel, dat je binnenkort ontvangt. Misschien nemen we nog even contact met je op als we vragen of suggesties hebben. Liever bellen? Je kunt ons bereiken op +31(0)299-233009 om je wensen door te spreken.
Reisvoorstel aanvragen