- Goed om te weten
- Praktische informatie Canada
- Canada in het kort
Canada heeft een enorme oppervlakte en is het op een na grootste land ter wereld. De bevolking spreekt hier zowel Frans als Engels. In West-Canada vindt je de uitgestrekte bergketen de Rocky Mountains die doorloopt tot in Amerika met schilderachtige nationale parken zoals Banff en Jasper waar je onder andere beren en elanden kunt spotten. De hoofdstad Ottawa vind je in Oost-Canada. Het oosten is bekend om de grote steden Montréal en Toronto met de Franstalige cultuur en geschiedenis en natuurlijk de spectaculaire Niagara Falls. Ga goed voorbereid met ons naar Canada en ontdek de schoonheid van het land in Noord-Amerika.
Een geldig paspoort is vereist. Controleer of het document nog wel ruim voldoende geldig is, mocht je onverwachts langer moeten blijven. Let op dat kinderen ook hun eigen paspoort hebben.
Het voordeel van reizen naar Canada is dat je geen visum nodig hebt, je hoeft alleen een ETA-formulier in te vullen. Voordat je het vliegtuig instapt, moet je in het bezit zijn van het document. Je kunt het ETA zien als een digitaal visum om tot 6 maanden vrij te reizen in Canada.
Voor elke reiziger, dus ook voor kinderen, moet een ETA-formulier worden ingevuld. Hier zijn kosten aan verbonden. Het aanvragen van een ETA doe je via de Canadese website: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply.html. Je vult je gegevens in en beantwoordt een aantal vragen of je al eerder Canada bezocht hebt en of er eerder een visum geweigerd is. Als je alles naar waarheid hebt ingevuld, druk je op de verzendknop. Het duurt dan max. 72 uur voordat je het ETA-formulier in je mailbox ontvangt. Het ETA-formulier blijft 5 jaar geldig. Je hoeft binnen 5 jaar dus niet opnieuw een ETA-formulier aan te vragen, mits je paspoort in die tijd niet verloopt. Bij een nieuw paspoort dien je ook een nieuw ETA-formulier aan te vragen.
Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden. Reizigers dienen zelf zorg te dragen voor de juiste documenten.
Wanneer je samen met kinderen op reis gaat en niet allebei de ouders gaan mee op reis, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder om minderjarige kinderen mee te nemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.
Voor Canada zijn geen inentingen verplicht.
Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Wanda (België), Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.
KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het jullie uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.
Maak hier jullie afspraak met Thuisvaccinatie.
Om medicijnen die je gebruikt mee op reis te kunnen nemen, kun je bij de plaatselijke apotheek een medicijnpaspoort aan vragen. Hierin staan alle medicijnen die je gebruikt en waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Sommige medicijnen, zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers, vallen onder de opiumwet en hiervoor heb je een aparte verklaring nodig. Voor meer informatie kijk op de website van de Rijksoverheid.
De munteenheid in Canada is de Canadese Dollar (CAD). De actuele wisselkoers van de Canadese Dollar kan je terugvinden op www.wisselkoers.nl. Je mag maximaal 10.000 CAD mee in- of uitvoeren.
Creditcards zijn het meest gangbare betaalmiddel in Canada. Verhoog eventueel de limiet op je creditcard. Je kunt in Canada pinnen met uw pinpas en creditcard. Je kunt dollars pinnen op Schiphol bij de ABN Amro bank en bij het Grenswisselkantoor.
Houd er rekening mee dat je je betaalpas(sen) voor je vakantieperiode instelt voor gebruik van de pinautomaten buiten Europa. Dit kan gemakkelijk via de app van je bank.
Omdat Canada zo’n enorm groot land is, zijn er diverse tijdzones.
Een overzichtje, geldend voor de wintertijd:
– In Newfoundland is het 4,5 uur vroeger dan in Nederland
– In Nova Scotia is het 5 uur vroeger dan in Nederland
– In Ontario is het 6 uur vroeger dan in Nederland
– In het centrale deel van Canada is het 7 uur vroeger dan in Nederland
– In West-Canada, waar o.a. Vanvouver ligt is het 9 uur vroeger dan in Nederland
Canada kent zomer- en wintertijd. In Canada heet dat Daylight Saving Time.
Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.
Het grootste gedeelte van Canada kent een gematigd landklimaat. Toch komen er een aantal verschillen voor vanwege de grootte van de bestemming.
– De Westkust: Hier heerst een gematigd zeeklimaat wat zorgt voor milde winters en warme zomers. Het gehele jaar valt er regelmatig regen, waardoor het westen geen droog seizoen kent. Het westen staat daarom ook wel bekend als het natste gebied van Canada.
– De Rockies: Gelegen in het westen van Canada en kent een hooggebergteklimaat. De temperaturen in de zomermaanden komen soms maar net boven de nul graden uit. De Rocky Mountains zorgen in de winter voor een zeer koude poollucht waardoor het hier tot wel -35 graden kan vriezen.
– Oost-Canada: Hier is een toendraklimaat van toepassing. Hier zijn de winters zeer koud, maar de zomers juist zacht en valt er weinig neerslag.
Ondanks dat er diverse klimaatzones in Canada zijn, is de beste reistijd van mei tot oktober. In de lente heb je nog veel kans op sneeuwval of vrieskou. In de zomermaanden (juli en augustus) is het erg aangenaam en kun je in diverse steden met een korte broek en t-shirt rondlopen. Echter kan het dan in de Rockies nog koud aanvoelen vanwege de wind, dus pak veel laagjes in als je je koffer pakt. Stop ook voor kinderen wat extra dikke truien in de koffer.
Als je in september of oktober naar Canada afreist, heb je kans om de Indian Summer mee te maken. Deze benaming houdt in dat de nachten koud zijn met temperaturen onder het vriespunt en in de loop van de ochtend de zon al snel doorkomt, zodat je overdag aangename temperaturen ervaart.
De stopcontacten in Canada zijn anders dan in Europa. Neem dus een reisstekker meer op reis met een klein verlengsnoer, zodat je hier meerdere apparaten in kunt doen.
In Canada levert het stroomnetwerk 120 Volt. In Nederland is dat 230 Volt. Apparaten als telefoons, laptops, tablets etc. werken in bijna alle gevallen zonder problemen op zowel 110 Volt als 230 Volt. Apparaten die vaak problemen geven zijn bijvoorbeeld een krultang, scheerapparaat of een föhn. Controleer voor de reis of je elektrische apparaten en opladers geschikt zijn voor 110 Volt netstroom.
We raden je aan om laagjes kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu. In de ochtend en avond kan het namelijk in de bergen behoorlijk fris worden, en overdag zomers warm. Een pet en zonnebrandmiddel is ook geen overbodige luxe, want als het zonnetje schijnt, doet die zeker zijn werk
Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!
– laagjes kleding met T-shirt, trui en warm vest voor de koele avonden/ochtenden
– korte én lange broeken
– hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– regenjas of paraplu voor een regenachtige (mid)dag
– winterkleding als u reist onze winter
– waterschoentjes voor zwemmen in rivier/meer
– goede wandelschoenen
– zonnebrandcrème
Als je reist met kleinere kinderen:
– babyfoon
– polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s
Neem een voorraad mee voor de eerste dagen aan luiers/ voeding etc. De rest voor de normale dagelijkse verzorging kun je ook gewoon vinden in de Canadese winkels. Pindakaas en jam is er ook te koop en in de grote wallmart vind je soms ook nog wel hagelslag/vlokken.
Richtlijnen voor de kosten voor je maaltijden zijn voor Canada lastig aan te geven. Ga er van uit dat het prijspeil in Canada ongeveer gelijk is aan dat in Nederland. Eet je bij een typisch fastfoodketen, reken dan op een bedrag van 10 euro p.p. Ga je naar een restaurant dan ben je tussen de 25 en 40 Euro p.p. kwijt. Voor een diner in een fine dining restaurant ben je iets meer dan 40 euro p.p. kwijt. Een broodje als picknickontbijt kost een paar dollar, een ontbijt in een restaurant kost al snel 15 euro.
Het Nederlandse rijbewijs wordt bij autohuur (of camper) niet altijd als geldig document geaccepteerd. Wij adviseren daarom om naast het Nederlandse rijbewijs ook een IRB (Internationaal Rijbewijs) mee te nemen. Met een huurauto of camper kunnen jullie flexibel met de kids Canada ontdekken. Tip: zorg dat je tussen de steden en plaatsen in wat lekkers mee hebt voor onderweg en genoeg drinken, want je kunt zomaar een paar uur niets tegen komen.
Vrijblijvend en persoonlijk advies voor jullie familiereis? Onze reisspecialisten helpen je graag verder, via e-mail, telefoon, videobellen of bij ons op kantoor in Monnickendam.
Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.00 tot 17.30 uur.
Bel mij op 0299-233009
Contact opnemenJe kunt een rondreis, excursie of onze tips opslaan om deze later gemakkelijk terug te vinden. Dit doe je door op het ‘hartje’ te klikken. Vervolgens kun je een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop ‘reisvoorstel aanvragen’ te klikken.
Je kunt reisideeën toevoegen door op het hartje te klikken bij een reis.
Je reisideeën verwerken we in een reisvoorstel, dat je binnenkort ontvangt. Misschien nemen we nog even contact met je op als we vragen of suggesties hebben. Liever bellen? Je kunt ons bereiken op +31(0)299-233009 om je wensen door te spreken.
Reisvoorstel aanvragen