- Goed om te weten
- Praktische informatie Cambodja
- Cambodja in het kort
- Veelgestelde vragen Cambodja
Cambodja ligt tussen Thailand, Vietnam en Laos in en wordt daarom vaak gecombineerd met een of meer van deze landen. Maak hier kennis met de lokale bevolking de Khmer. De Khmer wonen in houten huizen op palen in kleine dorpen en leven van voornamelijk rijst en vis. Een andere, maar veel kleinere Cambodjaanse bevolkingsgroep, is de Cham. De Cham komt oorspronkelijk uit Vietnam en leven doorgaans in plattelandsgebieden rond twee rivieren met de beroepen zilversmid, visser of slager. Plan jullie schoolvakantie naar Cambodja en combineer het land eventueel met een familiereis Thailand of Vietnam. Ontdek hieronder wat je nodig hebt ter voorbereiding van jullie reis.
Cambodja is een veilige en gastvrije bestemming. De bevolking staat bekend om haar vriendelijkheid en behulpzaamheid. In steden en op markten is het verstandig om op persoonlijke bezittingen te letten. In landelijke gebieden kun je vooraf lokale informatie inwinnen over de situatie. Zorg voor een goede reisverzekering en neem een EHBO-kit mee voor kleine ongelukjes.
Voor reizen naar Cambodja geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Cambodja geldig is. Kinderen vanaf 12 jaar moeten over een eigen paspoort beschikken. Tevens is een visum nodig voor Cambodja. Het visum schaf je aan bij de grens; je hebt alleen twee pasfoto’s nodig. Er zijn kosten verbonden aan het visum. Al in het vliegtuig of in de boot (als je Cambodja daarmee binnenreist) krijg je een formulier dat je moet invullen om het visum te verkrijgen. Een deel van het formulier krijg je terug; soms wordt het door de douanebeambte in het paspoort geniet. Dit vormt, samen met de stempel in je paspoort, je toeristenvisum. Wees er zuinig op. Je hebt dit bij het verlaten van het land nodig als bewijs dat je legaal het land bent binnengekomen en weer uitreist.
Inentingen voor Cambodja zijn niet verplicht, maar DTP en hepatitis A worden aanbevolen. Als je binnen 10 dagen voorafgaand aan je bezoek aan Cambodja in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld. Ben je langer dan 2 weken in Cambodja, dan wordt een inenting tegen buiktyfus aangeraden. Malaria komt voor in Cambodja, maar niet in een paar grote steden. De grote steden als Phnom Penh en Siem Reap zijn malariavrij, evenals het gebied rondom het Tonlé Sap-meer. Wel raden we hier een goed anti-muggenmiddel aan met DEET. Ga je de bossen in, draag dan bijvoorbeeld lange mouwen en een lange broek.
In Cambodja betaal je met de Cambodjaanse Riel (KHR) en Amerikaanse dollar. Dollars worden vaak gebruikt voor grotere bedragen, terwijl Riels handig zijn voor kleingeld. Pinnen is mogelijk in steden en toeristische gebieden, maar neem voldoende contant geld mee voor landelijke plekken.
De droge periode van november tot april is ideaal voor een reis, met zonnige dagen en aangename temperaturen. Van mei tot oktober is het regenseizoen, wat zorgt voor een weelderig groene natuur en rustige bezienswaardigheden. Beide seizoenen hebben hun charme, afhankelijk van jullie voorkeur.
Droge seizoen:
Regenseizoen
Tijdens de zomervakantie, die samenvalt met het regenseizoen, kunnen jullie genieten van rustige tempels en een prachtige groene natuur. In de kerstvakantie valt de droge periode, ideaal voor stranddagen en actieve avonturen.
Tijdens de zomertijd is het in Cambodja 5 uur later dan in Nederland. In de wintertijd is het verschil 6 uur.
De Cambodjaanse keuken is goed en gevarieerd. Uiteraard zal je hier wel veel rijst en noedels eten. Ook internationale gerechten, zoals spaghetti en friet, staan vaak op de menukaart in de grote steden, wat erg handig kan zijn voor de kinderen! Ahmok is HET gerecht van Cambodja: vis gemarineerd in een mengsel van kokosmelk, citroengas, rode pepers en limoen. In Kep kun je heerlijk krab eten en rond het Tonlé Sap meer is er vis in overvloed. De gerechten op het platteland zijn iets minder gevarieerd. In Cambodja zal je ook een overvloed aan vers tropisch fruit vinden en de ontbijtjes zullen je bekend voorkomen. Die zijn namelijk typisch Frans en bestaan vaak uit stokbrood en jam. Uiteten in Cambodja is goedkoop en voor een gemiddeld diner betaal je tussen de 5 en 10 dollar.
Je kunt in Cambodja geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop, die je ook voor het tandenpoetsen kunt gebruiken. Ook erg lekker: verse fruitsappen, deze zijn volop verkrijgbaar. Het is raadzaam om geen salades eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), geen ijsblokjes in je drank te laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit te eten. Koop ook geen schepijs, maar verpakt ijs. Eten van eetkraampjes op straat is ook niet aan te raden.
Potjes eten voor baby’s zijn te koop in supermarkten, evenals luiers.
Veel burgeroorlogen, bezettingen en conflicten. Het eerste Cambodjaanse koninkrijk Funan werd sterk beïnvloed door de Indiase gebruiken: het boeddhisme kwam het land binnen. Er werd al gehandeld langs de Mekong rivier, waaronder met de Khmer. Dit is het volk dat zich uiteindelijk in Cambodja vestigde en dit rijk bloeide tussen 800 en 1431. In deze tijd werd het nu zo bekende tempelcomplex van Angkor (Wat) gebouwd.
Later namen de Thai en Vietnamezen gebieden van Cambodja in en viel het Khmer koninkrijk. Cambodja sloot een verdrag met de Fransen. Zij hadden de onofficiële, maar sterke macht over het land voor bijna een eeuw. De jonge koning Norodim Sihanouk werd na WOII aangesteld en zorgde in 1953 voor de onafhankelijkheid van Cambodja.
Toch kwamen er ook stemmen tegen het koningshuis. Sihanouk trad af om staatshoofd te worden. Vanaf 1960 ontstond er een nieuwe dreiging. In eigen land en buurland Vietnam staken communistische groeperingen de kop op. In Cambodja was dit de Rode Khmer. In een samenwerking met de VS werd het oosten van Cambodja gebombardeerd. Bedoeld tegen de Rode Khmer, maar werkte averechts. De groepering groeide en nam de steden over. Er heerste een voedseltekort en het Boeddhisme werd verboden. Stedelingen werden naar het platteland gedreven.
In de jaren ’70 sloot het land onder leiding van Khmer leider Pol Pot de grenzen. Een vreselijke tijd voor de inwoners van Cambodja. De film The Killing Fields is gebaseerd op deze tijd en brengt de misdaden in beeld.
Vietnam komt Cambodja binnen en de Rode Khmer vlucht uit Phnom Penh naar de jungle. Internationaal zien ze de Khmer nog als officiële leider van Cambodja. In 1991 vertrek Vietnam en sluiten binnenlandse partijen vrede. De Rode Khmer bleef corruptie uitoefenen zonder resultaat.
Een vlucht naar Cambodja duurt ongeveer 12-15 uur, afhankelijk van de route en tussenstops.
De officiële taal is Khmer, maar in toeristische gebieden kun je goed met Engels terecht.
Cambodjaanse gerechten zijn mild en gevarieerd. Denk aan noedelsoepen, gebakken rijst en tropisch fruit. Perfect voor gezinnen.
De Cambodjaanse Riel en Amerikaanse dollar worden beide gebruikt. Neem voldoende contant geld mee, vooral voor landelijke gebieden.
Vrijblijvend en persoonlijk advies voor jullie rondreis met kinderen? Onze reisspecialisten helpen je graag verder, via e-mail, telefoon, videobellen of bij ons op kantoor in Monnickendam.
Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.00 tot 17.30 uur.
Bel mij op 0299-233009
Contact opnemenJe kunt een rondreis, excursie of onze tips opslaan om deze later gemakkelijk terug te vinden. Dit doe je door op het ‘hartje’ te klikken. Vervolgens kun je een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop ‘reisvoorstel aanvragen’ te klikken.
Je kunt reisideeën toevoegen door op het hartje te klikken bij een reis.
Je reisideeën verwerken we in een reisvoorstel, dat je binnenkort ontvangt. Misschien nemen we nog even contact met je op als we vragen of suggesties hebben. Liever bellen? Je kunt ons bereiken op +31(0)299-233009 om je wensen door te spreken.
Reisvoorstel aanvragen