0299-233009
Kunnen wij je helpen?
Chantal - Maleisië specialist
Chantal Maleisië specialist
Bel ons gerust op 0299-233009

Onze openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van
09.00 tot 17.30 uur

Contact
Reisvoorstel aanvragen
Informatie kinderen in Maleisie

Informatie Maleisië

  • Calamiteitenfonds logo
  • ANVR logo
  • SGR logo

Goed voorbereid naar Maleisië

Maleisië bestaat uit twee delen; West-Maleisië en Maleisisch Borneo. In West-Maleisië vindt je de bruisende hoofdstad Kuala Lumpur, cultuur en gechiedenis in Melaka en Penang, theevelden van de Cameron Highlands en relaxen doe je op Langkawi of op de bounty-eilandjes aan de ooskust. In het midden van West-Maleisië is een stukje jungle, namelijk Taman Negara. Met een bootje steek je de rivier over naar de lodge. Een echte en vooral uitgebreide jungle-ervaring vind je op Maleisisch Borneo, onderverdeeld in Sabah en Sarawak. Maak kennis met de Ibanstam op Sarawak of bewonder de neusapen en orang-oetans op Sabah. Hoe gaaf is dat? Ontdek hier in welke schoolvakantie je het beste met je gezin naar Maleisië kunt en de benodigdheden tijdens deze afwisselende vakantie.

Lees meer

Goed om te weten

  • Beste reistijd West-Maleisië: Pasen, meivakantie, zomervakantie. Borneo: Pasen, meivakantie, zomervakantie, herfstvakantie.
  • Klimaat Tropisch (regenwoud)klimaat
  • Lokaal prijsniveau Laag
  • Munteenheid Maleisische Ringgit (MYR)
  • Tijdsverschil Zomertijd: 6 uur later. Wintertijd: 7 uur later. Op Borneo is het nog een uur later.
  • Visum nodig Nee (tot 90 dagen)
  • Inentingen Aanbevolen: DTP, hepatitis A. Verplicht: poliovaccinatie bij een reis van minimaal 4 weken en in sommige gevallen ook gele koorts.
  • Malaria Alleen op Borneo
  • Direct vliegen KLM, Malaysia Airlines
  • Vliegen met overstap KLM, Singapore Airlines, Etihad, China Southern, China Airlines, Emirates, Qatar Airways
  • Vliegtijd Direct: 12 uur. Met overstap: vanaf 15 uur.
  • Goed om te weten
  • Praktisch informatie Maleisië
  • Maleisië in het kort

Praktisch informatie Maleisië

Paspoort en visum voor Maleisië

Voor reizen naar Maleisië is geen visum nodig bij een verblijf van maximaal 3 maanden. Voor reizen naar Maleisië is een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is bij aankomst in Maleisië. Let op dat ook kinderen een eigen paspoort nodig hebben en niet meer bijgeschreven mogen zijn in het paspoort van ouders.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies.

Vaccinaties en gezondheid in Maleisië

Bij een reis van vier weken of langer is een poliovaccinatie (dtP) verplicht. De prik moeten jullie minimaal vier weken voor vertrek hebben gehad en mag maximaal twaalf maanden oud zijn als jullie Maleisië weer verlaten. Als jullie tot zeven dagen voor vertrek nog een land met gele koorts hebben bezocht (een overstap hier geldt ook) is een vaccinatie tegen gele koorts ook verplicht. Neem jullie vaccinatieboekje mee als bewijs bij aankomst in Maleisië.

Andere aanbevolen vaccinaties, los van de verblijfsduur, zijn DTP en Hepatitis A. Gebruik ook zeker muggenwerende producten, zoals DEET. Bij een reis naar Borneo is de kans aanwezig dat er aanvullende malariapillen nodig zijn.

Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Wanda (België), Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.

KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit is een landelijk vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het jullie uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen.

Maak hier jullie afspraak met Thuisvaccinatie.

Om medicijnen die je gebruikt mee op reis te kunnen nemen, kun je bij de plaatselijke apotheek een medicijnpaspoort aan vragen. Hierin staan alle medicijnen die je gebruikt en waar je overgevoelig voor bent. Dit is handig als je in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Sommige medicijnen, zoals slaapmiddelen, ADHD-medicijnen of sterke pijnstillers, vallen onder de opiumwet en hiervoor heb je een aparte verklaring nodig. Voor meer informatie kijk op de website van de Rijksoverheid.

Geld en valuta in Maleisië

De munteenheid in Maleisië is de Maleisische Ringgit (MYR). Eén Ringgit bestaat uit 100 Sen. Op www.wisselkoers.nl kun je de huidige koers vinden. De maximale in- en uitvoer is 1000 ringgit per persoon. Als je meer dan 1000 ringgit in- of uitvoert dien je dit te verklaren middels het TDF-formulier (Travellers Declaration Form). Voor invoer van andere valuta geldt geen restrictie. Bij aankomst dien je het door jou in te voeren bedrag aan vreemde valuta aan te geven. Uitvoer van vreemde valuta mag het ingevoerde bedrag niet overschrijden.

In de meeste plaatsen in Maleisië, behalve in de meer afgelegen gebieden, kun je pinnen bij geldautomaten waar het Maestro/Cirrus logo opstaat. Bekende banken waar je met je Nederlandse pas terecht kan, zijn Maybank en HSBC. Wij raden ook aan om contant geld in euro’s of dollars mee te nemen, die je kunt inwisselen bij de meeste banken en bij money changers in kleinere plaatsen. Creditcards (Visa en Mastercard) worden in de grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.

Houd er rekening mee dat je je betaalpas(sen) voor je vakantieperiode instelt voor gebruik van de pinautomaten buiten Europa. Dit kan gemakkelijk via de app van je bank.

Tijdsverschil in Maleisië en acclimatiseren

In de zomertijd is het in Maleisië 6 uur later dan in Nederland, in de wintertijd 7 uur. In de deelstaten Sabah en Sarawak in het oosten is het in de zomertijd 7 uur later, in de wintertijd 8 uur.

Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden. Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon.

Klimaat van Maleisië

Maleisië heeft een tropisch klimaat, het is er dus altijd warm en vochtig, tussen circa 27 en 34 graden. In de hoger gelegen gebieden is het koeler, ongeveer 20 graden.
Het regenseizoen aan de oostkust van West-Maleisië duurt van november tot maart. Het regent daar in deze periode doorgaans heftig en veel hotels sluiten hun deuren tijdens deze moesson periode.

Van september tot en met december is het regenseizoen aan de westkust van West-Maleisië. In deze periodes valt dan dagelijks regen, meestal aan het einde van de dag. De buien zijn hevig, maar van korte duur, dus je kan ook tijdens deze periode hier naartoe.

In Oost-Maleisië (Maleisisch Borneo) valt het regenseizoen tussen oktober en februari. Veel eilanden aan de oostkust zijn dan ook niet bereikbaar.

Wereldstekker in Maleisië

Wij raden aan om een wereldstekker mee te nemen. De netspanning in Maleisië is 220-240 volt.

Wat nemen jullie mee naar Maleisië?

Door het tropische klimaat, raden we je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu voor in het regenseizoen. In de bergen (Cameron Highlands, Taman Negara en Borneo) is het, vooral in de avond, koeler en is het verstandig een trui of vest mee te nemen.
Houdt rekening met het feit dat Maleisië een overwegend islamitisch land is, waardoor het bijvoorbeeld ongepast is om als vrouw (te) korte jurkjes/rokjes te dragen, zeker in de kleinere steden en dorpen. Voor kinderen zijn pet en zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor nodig, evenals t-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.
Let erop dat bij een bezoek aan een moskee of tempel knieën en schouders bedekt moeten zijn en schoenen uitgetrokken moeten worden.

Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer!

– Dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 t-shirt met lange mouwen
– Hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!)
– Regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen
– Vest of sweater tijdens verblijf in de bergen
– Goede wandelschoenen
– Zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50)
– Ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water)
– Zaklamp

Als je reist met kleinere kinderen:
– Babyfoon
– Polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer
– Snoetepoetsers voor de allerkleinsten
– Sudocreme tegen luieruitslag bij baby’s

Maleisië in het kort

Autoweg zelf rijden Kuala Lumpur

Zelf rijden in Maleisië

Over het algemeen raden wij het af om in Azië zelf op pad te gaan met een huurauto, maar in West-Maleisië en een klein deel op Sabah (Borneo) kun je prima zelf rijden. Het stuur zit rechts, je rijdt hier dus links. De wegen zijn goed en ook de bewegwijzering is hier redelijk duidelijk. Zo kunnen jullie met het gezin op eigen tempo Maleisië ontdekken. Stoppen waar, wanneer en voor hoe lang je wilt, zo haal je alles uit je dag!

Liever allemaal passagier en de hele dag om je heen kijken? Tegen een toeslag kunnen we ook een auto met chauffeur voor jullie regelen die jullie het mooiste van Maleisië laat zien, een ideale kennismaking met het land.

Koloniaal verleden

Maleisië heeft een rijk koloniaal verleden. Verschillende landen hebben zich er in de loop van de eeuwen gevestigd. Door de gunstige ligging aan de Straat van Melaka was het een strategische plek. De plaats Melaka was in de 15de eeuw de belangrijkste haven in Zuidoost-Azië, waar handelaren uit het Westen en Oosten elkaar troffen.

Melaka heeft in de loop der eeuwen diverse overheersers gehad: Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engelsen. In het jaar 1957 werd de Britse vlag gestreken en is Malaya een zelfstandige staat. Het land veranderde haar naam in Malaysia. De naam Malaysia (Maleisië) is een samenvoeging van Malaya en Singapore. Later splitsen Singapore en Maleisië zich weer van elkaar af.

Koloniaal verleden Melaka Maleisië
Eten in Maleisie met je kinderen

Eten en drinken in Maleisië

De Maleisische keuken is zeer gevarieerd door haar diverse bevolking, bestaande uit Maleisiërs, Chinezen en Indiërs. De basis van de Maleisische maaltijd wordt gevormd door rijst of noedels, met daarbij verse groenten en kip, vis, garnalen, rund-, lams- en geitenvlees. Varkensvlees is mindere mate verkrijgbaar, omdat het grootste deel van de bevolking tot de Islam behoort.

De straten van Maleisië zijn rijk aan eetstalletjes, foodcourts, eetmarkten en restaurants. De voedselkwaliteit is hoog, ook op straat, maar let altijd op de hygiëne. In grotere winkelcentra vind je vaak ook westerse eetgelegenheden, zoals (fastfood)ketens, wat erg handig kan zijn voor de kinderen. In grotere supermarkten en drogisterijen zijn babyvoeding en luiers te koop.

Je kunt in Maleisië geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop, die je ook voor het tandenpoetsen kunt gebruiken. Het is raadzaam om geen salades te eten (kunnen gewassen zijn in leidingwater), drinken zonder ijsblokjes te bestellen en geen rauwe groenten of geschild fruit te eten. Koop daarom ook geen schepijs, maar verpakt ijs.

Mijn reisideeën

Je kunt een rondreis, excursie of onze tips opslaan om deze later gemakkelijk terug te vinden. Dit doe je door op het ‘hartje’ te klikken. Vervolgens kun je een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop ‘reisvoorstel aanvragen’ te klikken.

Wis alle reisideeën

Je hebt nog geen reisideeën toegevoegd

Je kunt reisideeën toevoegen door op het hartje te klikken bij een reis.

Reisvoorstel aanvragen

Je reisideeën verwerken we in een reisvoorstel, dat je binnenkort ontvangt. Misschien nemen we nog even contact met je op als we vragen of suggesties hebben. Liever bellen? Je kunt ons bereiken op +31(0)299-233009 om je wensen door te spreken.

Reisvoorstel aanvragen
Je reisideeën zijn verstuurd!